Reklama
 
Blog | Miloš Červenka

Dospívání svobodné měny

V posledních měsících se vzpamatovala a zpět získává důvěru první masově rozšířená virtuální měna - Bitcoin. Shrnu její vývoj a zamyslím se nad její perspektivou.

Nejdříve přehled pro ty, kteří Bitcoin (BTC) neznají:

Měna byla vytvořena v roce 2009 (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin) jako platidlo, které se uchovává v aplikaci nainstalované na počítačích, a je zajištěné proti ukradení celkovou výpočetní sílou uživatelů. Každých 10 min se jednomu uživateli vygeneruje daná suma BTC (dnes okolo 50), tak aby se celkový počet jednotek nakonec přiblížil 21 mil. BTC.

Na světě dnes existuje několik desítek směnáren, které směňují BTC na jiné měny, nejčastěji USD a EUR, ale i CZK. Take je již akceptují stovky podniků, predevším spojených s výpočetní technologií.

Reklama

BTC nemá žádného vlastníka ani kontrolora, celý systém spočívá na hromadně rozšířeném kódu; vlastnictví měny je také anonymní. Cílem původního tvůrce ostatně bylo vytvořit měnu nezávislou na vládách.

Teoretická cena existujících BTC je dnes okolo 42 mil. USD, tedy 850 mil CZK ( http://bitcoin.org/ ). Měna nebyla zatím nikdy zkompromitována, byla však napadena největší online směnárna. Tento incident se podařilo opravit zrušením nelegálních transakcí, snížilo to však dočasně důvěru v novou měnu.

 

Myslím, že BTC je jedinečný projekt, kdy se poprvé za tisíce let někdo vážně snaží odstřihnout centrální vlády od jejich historické pravomoci – kontroly vlastnictví a pohybu peněz. A zatím se mu to zdá se daří.

Na přelomu roku se užívání měny opět trochu rozšířilo a zlepšilo se i zabezpečení směnáren, BTC dnes tedy setrvale stoupá, a můžeme se těšit, že i u nás by si jí mohly všimnout podniky – BTC je totiž nepřekonatelný při mezinárodním obchodu se službami a informacemi (např. programy či designy), funguje rychle, spolehlivě a bez poplatků.

Předpokládám tedy, že se virtuální měna rozšíří především mezi firmami poskytujícím služby, které nemají fyzický výstup, u ostatních bude přijetí daleko pomalejší.

Státy v současnosti neevidují BTC jako měnu (podobně jako třeba Farmville peníze), myslím tedy, že nejsou zdaněné. V případě rozšíření se to však nejspíš pokusí změnit.

 

Nyní ještě pár bodů k přetrvávajícím slabinám systému (případně vyvrácení některých výhrad):

– BTCs nejsou obecně přijímány jako platidlo. Pokud se budou nadále používat jako dosud, čekal bych, že se tento problém zmírní nebo zmizí.

– Virtuální peněženka na počítači může být ztracena (zhroutí se počítač, teoreticky může být ukradena, byť takový případ zatím nebyl potvrzen). Tady platí jediné – zálohovat, zálohovat, zálohovat. A fyzickou peněženku nebo kartu lze také ztratit či může být ukradena, takže to asi vyjde nastejno.

– Současná volatilita BTC. Směnný kurz BTC zatím značně fluktuuje, především kvůli malému trhu (objemu obchodovaných prostředků). Situace se zlepší, pokud se na trh dostane větší celkový objem, tedy až uživatelé uvolní část zásob nebo až cena výrazně vzroste, nejspíše kombinace obojího.

– Placení je nevratné, pokud vám adresát sám nepošle částku zpět. Může být problém při jednání s nedůvěryhodnými partnery. Nejjednodušším řešením je třetí důvěryhodná strana typu PayPal.

– Inherentní deflace. Nejsem si jist, nakolik je to přímo problém, ale v případě úspěchu je BTC odsouzen k deflaci – objem měny je efektivně konstantní, růst zájmu tedy povede ke zvýšení ceny. Sám bych asi při navrhování použil nelimitující algoritmus (konstantní přírůstek objemu či něco takového), ale koneckonců jediné, k čemu to povede, bude pomalé bohatnutí držitelů.

– Neexistuje fyzická forma. Dnes je již možné mít peněženku s BTC na mobilu a kreditní karty též neobsahují fyzické peníze, věřím tedy, že toto nebude problém.

– Hodnota měny není na ničem založena (třeba na zlatě) a ničím garantována (třeba vládou). Hodnota měny je garantována všemi těmi počítači, které zajišťují její bezpečnost, a nemožností inflace. Na rozdíl od vlád také nelze tisknout peníze či provést měnovou reformu, cena se řídí pouze trhem a uživatelskou důvěrou.

– BTC mohou být použity k platbám při trestné činnosti či za nelegální materiál. Bezpochyby, dnes tak však můžou sloužit nesledované měny, drahé kameny či zlato… Není možné se spoléhat jen na sledování občanů a jejich peněz při řešení kriminality.

 

Dnes v dospívání to vypadá s BTC vcelku růžově. Uvidíme, zda se dočká dospělosti.