Reklama
 
Blog | Miloš Červenka

Stáváme se Laosem střední Evropy

V Asii má Laos zajímavou pozici - přesouvá se tam výroba z Číny, protože je tam levněji, protože dělníci málo chtějí a ještě méně dostanou.

ČR se teď dostává do podobné situace. S tím rozdílem, že Laos bohatne, my ale budeme chudnout.

ODS, ČSSD a minimálně jeden ministr za Veverky tlačí na to, aby bylo méně středoškoláků a vysokoškoláků. Má z nás být nevzdělaná námezdní síla, která bude montovat vrtulníky pro Rusy a volanty pro Volkswagen. Co však již neříkají (zvláště ne voličům): když budeme dělat mizerně placenou práci, budeme mít možná dobrou zaměstnanost (pokud nebude krize) a zahraniční investoři k nám rádi půjdou. Ale zaměstnanci z toho skoro nic mít nebudou. Nebudeme mít nejen na platy, ale ani na zdravotnictví, důchody atd.

Zvláštní je jedna věc – pravice a konzervativci (socialisti samozřejmě také, ale tam to není tak absurdní) se snaží udělat z lidí standardizované stádo, kde se jednotlivec nemůže prosadit a nemůže vybočit z řady. Jediný režim, který potřebuje nemyslící masu, je totalita. V demokracii potřebuje volič vědět, co se děje, rozumět, co politici dělají, koukat jim pod prsty.

Pokud chceme být jako Švýcarsko (jak nějaký politik vykřikoval), nemůžeme všichni za šest pětek celý den montovat rotory. Přitom je tolik věcí, které můžeme dělat, když budeme vzdělaní a když se začne státní správa pořádně snažit.

Namátkou: Můžeme tady mít výzkum a vývoj pro hi-tech firmy (na to potřebujeme inženýry a vědce). Můžeme tady mít specializovanou výrobu (opět především inženýři a vědci). Můžeme tu mít školy, na které budou chodit (ze peníze) studenti ze světa (naše školy by měly tento potenciál, kdyby je vláda nedusila). Můžeme poskytovat lékařské služby zahraničním klientům (jsme levnější a daleko kvalitnější než zdravotnictví v mnoha zemích na Západě). A tak dále.

Opravdu máme jen na nejjednodušší a nejhůře placenou práci? Pak se můžeme rozloučit s pohodlím i jakoukoliv životní jistotou. Ale pamatujte, že tam nás teď tlačí politici, a my jim to volbami schvalujeme.

Reklama