Reklama
 
Blog | Miloš Červenka

Rozjímání o moudrosti

Moudrost bývala jednou z nejcennějších ctností. Jedno náboženství ji má dokonce za nejvyšší dobro. Kdo je moudrý dnes, a co jeho moudrost znamená?

Šalamoun byl považován za moudréhom, protože věděl, co je v životě důležité, a rozeznal pravdu od lži. Myslím, že takto se dá moudrost shrnout i dnes.

Moudrý člověk potřebuje zkušenosti, aby zažil hodnotu věcí a činů. Ale krom toho musí i rozjímat o jejich ceně a významu. Potřebuje být otevřený světu a lidem okolo, aby dokázal přijímat vše, co jeho moudrost vytříbí – další poznání. Každý člověk má nepřeberně zkušeností, jen málokdo však z nich čerpá porozumění.

Na rozdíl od inteligence, která je přímočarým nástrojem, je moudrost spletitá a komplikovaná. Moudrost znamená porozumění světu a lidem, porozumění konfliktům a provázanosti. Moudrost vyzrává se zkušenostmi jako větvoví stromu, které rostou do mohutnosti a dodávají vážnosti a spolehlivosti; či jako kořeny, které upevňují strom a dávají mu čerpat z okolí.

Moudrost znamená více se ptát než mluvit, naslouchat a dívat se spíše než se uzavírat.

Moudrost se dnes moc neučí a stejně málo nosí. Málokomu pomůže k majetku a postavení více než asertivita či konexe. Jen zřídka slýchám o člověku, že je moudrý.

Přesto však je to pro mne nejvyšší ctnost, která zdobí více než věnec vavřínový.

Reklama