Reklama
 
Blog | Miloš Červenka

Kup si svého politika

Politika v Čechách i jinde ve světě stojí na penězích. To je ostatně důvod, proč je v ní tolik korupce. Věřím ale, že pomocí peněz můžeme také vrátit rozhodování do rukou občanů.

Zvláště velké strany nás přesvědčují, že máme jít k volbám (zastavit modrou, oranžovou, rudou atd. tsunami), jinak ale že je máme nechat v klidu pracovat. Já ale věřím, že lidé by měli mít jasné slovo v řízení státu a měli mít možnost se vyjádřit i k jednotlivým věcem, které nefungují. Jistě, vždy můžou podlehnout populismu, ale to je základní problém demokracie a zodpovědnost samotných občanů.

 

Současné návrhy jak vrátit moc (svobodu, suverenitu 😛 ) zpátky občanům staví na změně zákonů, referendech nebo jiných byrokratických monstrech. Daleko jednodušší je ale použít to, co politiky motivuje – peníze.

Reklama

 

Pojďme si politiky koupit.

Pojďme jim posílat peníze.

 

Jednotlivé parlamentní strany v ČR mají ročně (legální, 2012) příjem 32-289 mil. korun, neboli 2,7-24 miliónů měsíčně.

Pokud by aspoň část lidí začala měsíčně posílat své zvolené straně (či politikovi) drobnou částku, řekněme stokorunu, při pár stech tisících lidí bychom byli schopni vyrovnat stranické příjmy, a již při daleko menším počtu bychom zasáhli do jejich rozhodování.

Fungovalo by to jednoduše: Pokud strana/politik reprezentuje vaše zájmy, vy mu měsíčně pošlete stokorunu. Jakmile začne dělat hlouposti, pošlete příspěvek někomu jinému, kdo je vám bližší. Politici by tedy vždy nejdéle do měsíce věděli, že udělali chybu.

Vezměme si příklad: Pan Kocourek vystoupí před novináři a oznámí, že odklonil peníze při rozvodu a že na tom nevidí nic špatného. Následujících několik měsíců klesnou ODS příjmy o třetinu, a soudruzi vysvětlí p. Kocourkovi, že to v pořádku není. Nebo ještě lépe, aby zabránili ztrátě peněz, tak mu to vysvětlí ještě před konferencí a rovnou ho vymění.

Asi nejrychlejší by bylo, kdyby se této iniciativy chopila některá nevládní organizace a začala ji propagovat. Věřím, že bychom již během několika měsíců zjistili, že politikům na nás vlastně záleží a že chtějí znát náš názor.